Suura: Saunan pesu

harjakset ovat hieman muita pidemmät, on kätevä apulainen lauteiden alapintojen ja rakojen pesemisessä. Tekstiileille on myös olemassa myös omia pyykinpesuaineita, jotka tehoavat homeisiin. Huuhtele pesuaine huolellisesti pois (tarvittaessa kahdesti)

ja huuhtele puupinnat lopuksi vielä kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat kunnolla. Imuroi tai poista lattioilta ja lauteilta pölyt ja irtoroskat pitkävartisella harjalla tai lastalla. Tarkkana kloorin kanssa, hypokloriitti on ärhäkkä aine, jonka käyttöä saunassa ja pesutiloissa kannattaa välttä. Saunan puuosien pesuun sopii yleispuhdistusaine. Puhdistus hoituu seuraavien ohjeiden avulla: Tarkista kiukaan kivien kunto ja vaihda huonokuntoiset kivet uusiin. Siihen voidaan vaikuttaa myös pesuainevalinnoilla. Salli öljyn imeytyä lauteisiin, kunnes puu on kylläinen. Jos hometta on ilmaantunut puuhun, pintoihin tai tekstiileihin, se pitä saada sieltä pois. Ensin laudepinnat kastetaan ja sen jälkeen ne pestän sienellä tai harjalla ja veteen sekoitetulla pesuaineella. Harvoin siivotun tai puukiukaalla lämpiävän saunan pinnoille alkaa kertyä nokea sekä rasva- ja kosmetiikkalikaa. Normaalissa kotisiivouksessa kloorista koituu enemmän pulmia kuin iloa. Tarkista myös sähkösaunan vastusten kunto ja vaihda rikkoutuneet vastukset tarvittaessa. Hypokloriitti imeytyy tehokkaasti puupintoihin, josta haitallisia kloorikaasuja vapautuu ilmaan saunaa lämmitettäessä. Puhdista tämän jälkeen lattiakaivo ja pese pesutarvikkeet (vadit, harjat, sienet jne.) ja aseta peltikatto ne kuivumaan. Irtoilevat, värjäytyneet ja mahdollisesti homeiset silikonit pitäkin yksinkertaisesti vaihtaa uusiin. Laudeliinat edistävät lauteiden puhtaana pysymistä merkittävästi. Saunan puhdistaminen, saunan kevätsiivous on parasta aloittaa saunan lattian imuroinnilla jos saunan seiniin on kertynyt lieksa pölyä, kannattaa nekin imuroida. Ahkerassa käytössä kiviin kertyy usein kalkkia. Kun pikkupefletin sijasta valitaan reilunmittainen pellavaliina tai pyyhe, jalatkin voi nostaa leppoisasti lauteille, kertoo Tampereen ammattikorkeakoulun puhtaanapidon lehtori. Huuhtele puuosat viimeiseksi kylmällä vedellä, jotta puun huokoset supistuvat. Lika ja hiki valuvat myös lauteiden alapuolelle, joten istuinosat pestän molemmin puolin, samoin lauteiden runko. PH-arvon voit tarkistaa pesuainepakkauksesta. Värä siivoustaktiikka poikii ongelmia. Lattiakaivon ja ritilän pesu sekä lattian pesu, huuhtelu ja kuivaaminen). Näin vesisuihku yltä helpommin myös löylytilan taaimmaiseen sopukkaan.

Lattiakaivo on avioero hinta hyvä puhdistaa muutaman kerran vuodessa. Pese puuosat pehmeällä harjalla ja miedolla pesuaineella esimerkiksi mäntysuovalla tai Tolulla. Lattiakaivon puhdistus, kuivuminen on yhtä tärkeä, missä kosteus makaa. Huuhtele pesuaine uimahalli lapua pois harjalla ja vedellä ja suihkuta pinnat puhtaiksi. Edullisia luonnonkiviä ei kuitenkaan kannata liikoja sästellä. Liian kova juuriharja saa lauteiden pinnan karheaksi ja saattaa aiheuttaa pintaan tikkuja. Etteivät tulipesän seinät ole palaneet puhki tai ettei kiukaan arina ole väntynyt tai halkeillut.

Saunan pesu pällä Martat Sauna pysyy hyvin puhtaana, kun käyt suihkussa enn en löylyyn menoa ja käytät laudeliinaa.Pidä kiuasta hetken pällä.Perusohje saunan pesuun on se, että sauna kannattaa pestä vähintän pari kert.

Likaa hylkivät pinnoitteet ovat suureksi avuksi. Vinkki, tekstiilien ja mattojen materiaaliin kannattaa kiinnittä huomiota. Puusaunan lasiluukku on noesta musta, kierrä suihkuletkun kahvaosa irti ja käytä huuhteluun pelkkä letkua. Ja se ei myöskän elä kosteudessa ja lämmössä yhtä paljon kuin käsittelemätön puu. Parhaiten painepesua saunan kestä lämpöpuu, auttaaksesi prosessia pesu voit myös halutessasi lämmittä saunan kertaalleen. Saunan pesuohjeet Runsas vesipesu rapistuttaa saunan puupintoja. Näin estät hajut ja vesivahingot, näin syntyy putipuhdas sauna, reilu laimennussuhde on suositeltava. Kloorilla kuuraaminen voi olla paikallaan erikoistapauksissa eli jos kotona sairastetaan esimerkiksi norovirusta tai edessä on hyvin likaisen saunan muuttosiivous.

Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa pieni hetki pällä, jotta sauna kuivuu.Mikrokuitumatot imevät hyvin kosteuden itseensä ja kuivuvat nopeasti.

 

Saunan pesu Meillä kotona

Lauteiden huolto, puhdistuksen ja kuivatuksen jälkeen lauteet kannattaa käsitellä värittömällä ja hajuttomalla parafiiniöljyllä, joka sopii kaikille puumateriaaleille suojakäsittely pidentä lauteiden käyttöikä huomattavasti, sillä puun solukkoon imeytyvä öljy estä tehokkaasti lian ja kosteuden päsyä lauteisiin.Lattioissa ja seinäpinnoissa voi olla myös kalkkisaostumia, jotka taas lähtevät parhaiten hieman happamalla pesuaineella.Lauteiden huuhtelu lämpöisellä vedellä, puhdistusaineliuoksen levitys, pesu.Jokainen ratkaisee kohdallaan, istutaanko ja kävellänkö tai konttaako perheen pienin paljaan ihonsa kanssa homeenesto- ja muilla suoja-aineilla käsitellyillä tekstiileillä vai hoitaisiko materiaalien oikea valinta ja tuuletus asian järkevämmin.”